Afgelopen week mocht ik over werkgeluk vertellen tijdens de opleiding werkgelukdeskundige aan de Saxion hogeschool. Daar deelde ik mijn ervaringen van de afgelopen periode. Deze periode is deels gekleurd door corona. Hoe pak je nu alsnog in coronatijd werkgeluk aan?

Bij onze organisatie is al ruimere tijd sprake van een aftand tussen de medewerkers in onze fabriek en op kantoor. In de afgelopen jaren hebben wij geprobeerd deze te dichten door juist te denken in mogelijkheden om de twee te vermengen. En dan komt de grootste uitdaging ooit, door corona wordt meteen zichtbaar waar het verschil zit. Onze medewerkers in de fabriek kunnen niet thuiswerken en onze medewerkers van kantoor zijn verplicht om thuis te werken.

Wij hebben tijdens de eerste golf een aantal dingen gedaan. Onder andere hebben we FeelGoodTuesday in het leven geroepen. Op deze dag delen we veelal onzinnige dingen, zodat we een glimlach op je gezicht toveren. Zo weet ik inmiddels dat een sinaasappel gepeld zinkt, maar ongepeld blijft drijven! Nuttig, nee. Glimlach, JA!

Andere dingen die we hebben gedaan is ook een Kahoot. Kahoot is een quiz. In deze quiz hebben we juist de vragen gesteld van de persoonlijke zaken die je mist. Wie is het laatste papa geworden? Wie was er 12,5 jaar in dienst? De quiz hebben we live voor onze medewerkers van de fabriek gedaan. Uiteraard op gepaste afstand. In de middag online voor onze medewerkers thuis. De winnaar kreeg een prijs, maar dan moest je dus niet alleen op de hoogte zijn van je eigen afdeling, maar ook van je andere collega’s.

Wat we ook hebben gedaan is een lunchpakket thuisbezorgd. Niet door een postorderbedrijf, maar juist door ons salesteam. Deze zaten vanaf dag 1 thuis omdat er geen klanten konden worden bezocht. Ze hebben op enig moment geholpen in onze fabriek. (hoe bedoel je een afstand? J) Maar op een FeelGoodTuesday hebben ze een dag rondgereden om iedere medewerker een lunchpakket te brengen. Zo zagen ze nog meer collega’s dan voorheen.

Ook hebben we een persoonlijke kaart gemaakt en deze laten beschrijven door de leidinggevende met voor iedereen een persoonlijke boodschap. Om zijn of haar waardering uit te spreken voor de inzet tijdens corona met alle moeilijke omstandigheden die daarbij horen. Passen op je kinderen, terwijl je moet werken, of naar de fabriek komen terwijl je partner thuis zit. Dit is door onze medewerkers enorm gewaardeerd omdat het echt persoonlijk was. Neem hier de tijd voor, want je motiveert je medewerkers enorm door dit gebaar!

Wat hebben jullie gedaan met jullie medewerkers tijdens corona? We zitten nu in de tweede golf en ook hier is aandacht voor de medewerker super belangrijk. Wij hebben opnieuw FeelGoodTuesday in het leven geroepen. Ik ben benieuwd naar jullie verhalen, tot volgende maand!

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?