Mijn vorige blog over zelf verantwoordelijkheid nemen als je niet (werk)gelukkig bent, heeft veel stof doen opwaaien. Ik vind het mooi om de diverse meningen te zien van jullie, en ik hoop dat jullie ook mijn nuance kunnen waarderen. Enige tijd geleden las ik een verhaal over een vader die zijn dochter iets leert over waarde.

Een vader zei tegen zijn dochter: “Je bent cum laude afgestudeerd, hier is een auto die ik jaren geleden heb gekocht. Hij is nu een beetje ouder, maar voordat ik het je geef, breng het naar het centrum voor gebruikte auto’s en vertel ze dat je hem wilt verkopen en kijk hoeveel ze je ervoor bieden.

De dochter keerde terug naar haar vader en zei: “Ze boden me € 1.000 aan omdat ze zeiden dat hij er behoorlijk versleten uitziet.” De vader zei: “Breng hem naar het pandjeshuis.”  De dochter ging naar het pandjeshuis, keerde terug naar haar vader en zei: “Het pandjeshuis bood slechts € 100 omdat het een oude auto is.”

De vader vroeg zijn dochter om nu naar een autoclub te gaan en hun de auto te laten zien.  De dochter nam toen de auto naar de club, keerde terug en vertelde haar vader: “Sommige mensen in de club boden er  € 100.000 voor omdat het een Holden Torana is en het is een iconische auto die door veel verzamelaars wordt gezocht”

Nu zei de vader dit tegen zijn dochter: “De juiste plek waardeert je op de juiste manier”. Als je niet gewaardeerd wordt, wees dan niet boos, het betekent dat je op de verkeerde plek bent.  Degenen die je waarde kennen, zijn degenen die je waarderen … Blijf nooit op een plek waar niemand je waarde ziet.

Voor mij zegt dit veel over hoe we erin kunnen staan. We hebben allemaal wel eens op een plek gezeten die niet lekker aanvoelde, maar ook op een plek die veel beter paste. Als je een werkomgeving hebt die je past als een jas, dan ga je in een flow te werk. Als dat niet zo is, dan zie je vaak (alleen) externe problemen. Mooier is het om te kijken wat je hieraan zelf kunt doen. En uiteindelijk misschien wel besluiten om een nieuwe jas aan te trekken.

Ben benieuwd hoe jullie hiernaar kijken, tot volgende maand!

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?