Overenthousiast en vol overtuiging aan de slag gaan is altijd goed. Vaak betekent dit dat je passievol aan de slag gaat met een mooi onderwerp, maar helaas kan niet alles tegelijk! Een valkuil waar ik zelf ook vaak intrap is te veel tegelijk willen doen omdat het zo simpel lijkt, of je denkt ‘dat doe ik wel even’.

Een van de directeuren heeft mij gewaarschuwd om niet alles in 1 keer te willen en te gaan doen. Niet zozeer omdat hij dit niet wilde, maar meer voor de organisatie en mijzelf. En ik moet eerlijk bekennen. Hij had gelijk. Alles in 1 keer is gewoon veel. En hoewel je denkt, dat kan ik! Het is waardevoller om rustig stap voor stap te kijken naar wat je kunt verbeteren.

Niet in de laatste plaats omdat je werk dan ook interessant blijft, want je bent telkens met iets nieuws bezig, kun je ook onderweg leren van de stappen die je eerder hebt gezet. Zo hebben wij om de waarden levend te houden quotes van medewerkersgedrag bedacht (zie mijn blog hierover), maar dat bleek achteraf te veel te hangen bij 2 personen en was nog niet ingebed in de organisatie. Daarmee verliest het dan ook zijn kracht.

Door het stap voor stap te doen, maak je iets dat bij de organisatie past maar goed kan worden ingebed in de processen zodat het niet alleen bij personen hangt maar echt in je organisatie. Dit is niet gemakkelijk en het belangrijkste is om bij elke stap na te denken of het mogelijk is. Zo kun je bij de moments that matter mooie plannen maken, als je die maar 1 keer kunt uitvoeren, dan heb je niet de juiste plannen gemaakt. Denk dus goed na hoe je elke stap invult. Dit kost tijd en neem die er ook voor, daardoor wordt je medewerkersreis nog sterker.

Een keuze maken over met welk stukje van de medewerkersreis je gaat beginnen is niet eenvoudig. Wij hebben dit af laten hangen van onze medewerkers door naar de uitkomsten van het onderzoek te kijken. Mocht je dit niet kunnen of willen doen, dan is bij het begin beginnen het meest praktisch. Zo bouw je met de nieuwe medewerkers mee de reis op en kun je hen gericht vragen om mee te denken of feedback te geven over wat er staat.

Hoe ver zijn jullie inmiddels met de medewerkersreis? Nog meer mensen die overenthousiast hieraan zijn begonnen? Ik ben benieuwd, tot volgende maand!

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?