Vaak beginnen we proactief aan nieuwe projecten en gaan we met volle enthousiasme aan de slag. Maar hoe zorgen we nou voor het borgen van het nieuwe proces en hoe houden we het dan levend, niet alleen voor degene in het project maar juist daarom heen.

Als de waarden al jaren bekend zijn, dan is het wellicht een mooi moment om deze nieuw leven in te blazen. Als je ze naar aanleiding van mijn vorige blog hebt opgezocht en gedefinieerd, dan ook is het verstandig een plan te maken over hoe nu verder.

Denk bijvoorbeeld bij alle processen hoe je dit kunt gebruiken en vanuit de waarden kan denken. Zo hebben wij het afgelopen half jaar vanuit de waarde “Share & Learn” ook Share & Learn sessies georganiseerd. Sessies die vrij toegankelijk waren voor onze medewerkers (helaas wel met een maximum deelnemers door de ruimte of mogelijkheden bij het onderwerp) en de helft van deze sessies werden ook geleid door onze eigen medewerkers. Een beter voorbeeld van Share & Learn kon ik in onze organisatie niet geven!

Ook hebben we het afgelopen jaar gekeken naar voorbeeldgedrag. Welke medewerker draagt de waarden veelvuldig uit en op welke manier? Deze hebben we vervolgens in de organisatie met voorbeelden gedeeld zodat ook voor de andere medewerkers de waarden nog meer gaan leven maar ook duidelijk wordt welk gedrag bij de waarden past. We hebben gebruik gemaakt van de bestaande communicatiemiddelen (via tv schermen) met een quote van het gedrag gekoppeld aan de waarde. Bij een andere organisatie zijn de waarden als basis voor het jaarlijkse gesprek vastgelegd en wordt aan de hand daarvan gesproken over hoe je het doet. Dit is een manier om ze ook levend te houden, maar is een jaarlijks gesprek daarvoor voldoende? (Daarover later meer)

We hebben het over onze waarden op een regelmatige basis. Zo verwijzen we in sollicitatiegesprekken al naar deze waarden en komen ze ook standaard terug op onze introductiedagen. Om niet te verslappen zijn we nu weer op zoek naar waar we ze eventueel nog meer kunnen gebruiken. Wellicht bij waardering geven aan medewerkers of juist met een ludieke actie. Mochten jullie daar ideeën over hebben, dan laat ik mij altijd graag inspireren want twee weten meer dan een.

Houden jullie bij alle beslissingen ook de waarden ernaast? Want als je werkt vanuit de waarden van de organisatie dan worden ook alle besluiten op die manier genomen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, tot volgende maand!

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?