De boekentip van HL voor het voorjaar van 2020 is gericht op Leiderschap. Het is Leading from behind: Turn Anxiety Into Courage van Dirk Devos, Manon de Wit en Robert Lubberding.

Waar gaat dit boek over?

Dit boek is geschreven door 3 consultants die al jaren grote verandertrajecten doen. Ze hebben een model ontwikkeld waar vanuit ze werken en hebben deze in dit boek toegelicht. Het gaat om “Leading from Behind” en dat is ook exact hetgeen ze in het boek laten zien. Het is een reis voor de managers om te kijken naar een andere manier van aanpakken van het leidinggeven. Niet meer zoals vroeger dat de manager alles voorkauwt en controleert, maar veel meer als leider die de medewerker begeleidt en empowert zodat ze zelf het beste gaan doen. Eén van de kenmerkende voorbeelden die ze in dit boek geven is bijvoorbeeld de samenstelling van een meeting. Wie zitten er en waarom? Het lijkt erop dat bij vergaderingen liever de posities uitgenodigd worden in plaats van de juiste persoon. En welke vragen stel je daar? Ben je open en transparant en leg je de juiste vragen op tafel zodat de aanwezigen werkelijk kunnen meedenken of moeten ze naar de conclusie die je eigenlijk al genomen hebt?

Waarom dit boek?

Het leidinggeven staat voor een grote verandering. Leidinggeven zit in een transitiefase en dit gaat snel. Zeker met de ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld Corona is leiderschap belangrijker dan ooit. Met de verschillende generaties op de werkvloer, maar ook de veranderende behoefte bij medewerkers is het niet langer meer voldoende om taken op te leggen. We gaan steeds meer toe naar verantwoordelijkheden in plaats van de taak. Dus maak je medewerker verantwoordelijk voor een proces of juist het resultaat.  Dit boek opent de ogen van managers om echt anders te denken en daarbij zelf ook kwetsbaar te zijn. Je leest de verschillende stappen van het proces met daarbij casestudies waardoor het nog verder tot leven gebracht wordt.

Tot welke inzichten ben ik gekomen / wat heb ik geleerd?

Als manager van de HR afdeling ben ik anders naar mijn team gaan kijken. Ik heb onderzocht wat mijn aandeel in hun ontwikkeling is maar ook hoe ik hen het beste in hun kracht kon zetten. Het boek heeft mij niet alleen als leider verder op weg geholpen maar ik heb ook vanuit mijn rol in HR input kunnen geven om de andere managers te coachen op dit gebied.

Wie kan ik het aanraden?

Iedereen die het beste uit zichzelf en zijn team wilt halen kan ik aanraden om dit boek te lezen!

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?