De boekentip van juni 2021 is gericht op leidinggeven aan teams. Het is een boek met de vijf belangrijkste onderdelen voor een team die je als leidinggevende kunt neerzetten. Het boek heet: de vijf frustraties van teamwork van Patrick Lencioni

Waar gaat dit boek over?

Het verhaal gaat over een nieuwe ceo, Catherine. Catherine wordt gevraagd om als eindverantwoordelijke bij een bedrijf te komen werken. Al snel concludeert ze dat er een disfunctionerend managementteam is. Ze besluit resoluut om de vijf fases van Patrick Lencioni zijn model te doorlopen. En wonder boven wonder, natuurlijk slaagt ze erin om van het managementteam een functionerend team te maken.

Waarom dit boek?

Het is een boek dat iedereen kan lezen die werkt in en of met teams. Het boek neemt je mee aan de hand langs een praktijkvoorbeeld waardoor het ook wegleest als een roman. Achterin het boek heeft Patrick net als bij de 3 symptomen van een rotbaan ook de fases nog eens kort en krachtig in een model samengevat. Je kan dus ook volstaan met alleen het achterste gedeelte. Zelf vind ik dat je dan jezelf te kort doet. Door het eerst in het verhaal te lezen blijft het model uiteindelijk ook beter hangen.

Tot welke inzichten ben ik gekomen / wat heb ik ervan geleerd?

De vijf frustraties zijn niet wereldschokkend, maar het is goed om ze op een rijtje te zien en ook te beseffen dat het een niet zonder het ander kan. Door het op te bouwen vanaf de onderkant, creëer je echt een basis waar je met het team verder aan kan bouwen. Wat fijn is, dat hij niet alleen de frustraties weergeeft, maar ook de oplossingen (en daarbij de manieren waarop je het kan herkennen).

Wie kan ik het aanraden?

Dit boek is een must-read voor iedereen die bezig is met teams. Of je hieraan nu leidinggeeft, of traint of op een andere manier betrokken bent. Zodra je bezig bent met teams, is dit boek een absolute aanrader omdat het de kern raakt van veel problemen op een pragmatische wijze.

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?