Oh zo belangrijk! Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen intern maar ook extern laat weten dat je een leuke organisatie bent? Dat zit niet alleen in employer branding zoals de recruiters het oppakken maar juist ook in het creëren van ambassadeurs.

Als je de medewerkersreis in kaart aan het brengen bent, denk dan hieraan. Door de juiste dingen te doen tijdens de medewerkersreis creëer je de ambassadeurs vanzelf. Maar nog belangrijker je kan ook actief ambassadeurs creëren.

Zo hebben we een sollicitant die niet kon komen door een ongelukje met zijn fiets een kaartje gestuurd met een persoonlijk tintje. Deze sollicitant is niet aangenomen uiteindelijk, maar wel voor ons nu een mooie ambassadeur. Ondanks dat hij geen dag voor ons gewerkt heeft, blijven wij wel in zijn hoofd hangen.

Ook is het goed om te kijken naar je exit proces. Hier worden de meest belangrijke ambassadeurs gecreëerd die je later niet meer kan beïnvloeden. Ze zijn immers niet meer werkzaam voor je organisatie. Zorg dus voor een goed afscheid op een manier die bij je organisatie past en bij je kernwaarden. Zeker in deze tijden waar je soms ook gedwongen afscheid moet nemen van je medewerker.

Een van onze kernwaarden is act with integrity. Als ik deze toepas op onze medewerkers die weggaan, dan zorgt dit ervoor dat wij altijd netjes blijven communiceren. Ik vergelijk het maar met het oude gezegde: wat gij niet wilt dat u geschied, doe dat ook aan de ander niet. De behandeling van onze vertrekkende medewerkers is dus zoals ik zelf zou willen behandeld worden als ik wegging. Want hoe vaak zeggen we niet, die staat al met een been buiten de deur dus die hoeft niet meer meegenomen te worden? 

Vaak is dit het ondergeschoven onderwerp bij organisaties, en dat was het bij ons ook. Totdat we hiermee aan de slag gingen. Zie ik daarvan nu al resultaat? Nee, maar in de toekomst komt het vast een keer terug. Of misschien komt zelfs de medewerker wel terug!

Hebben jullie een actieve exitstrategie voor vertrekkende medewerkers? Hoe belangrijk vinden jullie dit onderwerp op de agenda? En vooral hoe pakken jullie het nu in deze tijden aan? Ik ben benieuwd! Tot volgende maand!

2 reacties

  1. Goed initiatief Hedwig, ik hoop dat jullie in de toekomst succes met deze plannen hebben.

    1. Hi Nico, dank voor je reactie. Dat hoop ik ook! Groet, Hedwig

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?